NVR/Geweldloos verzet
We maakten dit wiel om de essentie van geweldloos verzet, een model van Haim Omer, samen te vatten. Je leest onder de afbeelding wat meer uitleg.
- De kring groter maken - de kracht van het netwerk benutten: we denken vaak over gezag als iets dat je hebt of niet, iets wat in een persoon zit. Wij geloven echter dat gezag vooral iets inter-persoonlijk is, het ontstaat als een groep volwassenen goed samenwerkt en elkaar steunt in het stellen van grenzen.
- Positieve relatie: “De diepere oorzaak van de meeste gedragsproblemen is eerder een gebrek aan verbondenheid dan een gebrek aan discipline”. Door te investeren in een positieve relatie, fijne momenten samen bouw je krediet op en werk je preventief. Je kan niet op alle slakken tegelijk zout leggen. bewaak de balans tussen complimenteren, negeren en reageren.
- Waakzame zorg: 'Present zijn', interesse tonen en waar nodig je bezorgdheid uitspreken staat tegenover vluchten of vechten bij conflicten. We steken ons kop niet in het zand, als we zien dat iets moeilijk loopt, maar gaan hierover in gesprek.
- Herstel: Incidenten, conflicten, … zullen er steeds zijn. Een belangrijke vaardigheid die we gasten kunnen leren is relaties herstellen na een conflict. Hierin hebben we zelf een belangrijk voorbeeldfunctie. Jongeren leren iets door het samen te doen, door het te zien van anderen. Herstel is niet iets wat we van boven eisen/afdreigen, maar iets waar we jongeren mee helpen over nadenken, en waar nodig samen uitvoeren. Naast herstel stimuleren, zullen we natuurlijk soms ook sancties opleggen. Gedrag heeft nu eenmaal gevolgen …
- Geweldloos verzet: We blijven kiezen voor verzet, zoeken naar manieren om duidelijk te maken wat ons zorgen baart. We vertrekken daarbij steeds vanuit de simpele vaststelling dat we geen afstandsbediening hebben, het gedrag van anderen niet onder controle hebben. We hebben wel in de hand hoe we ons verzet uitspreken, of we mee in escalatie gaan. Vaak helpt het om het ijzer koud te laten worden.
- Respect voor autonomie: We willen maximaal jongeren en ouders zelf laten nadenken over oplossingen die bij hun passen. Stiltes laten, zeggen dat we het ook niet weten, maar wel vinden dat er iets moet gebeuren, …. . Het is in zekere zin makkelijk als anderen voor jou al de sanctie bepalen, zo hoef je zelf niet na te denken en kan je - wie weet - in de makkelijke slachtoffer-rol kruipen (“zo had ik het echt niet bedoeld, jullie begrijpen mij niet, iedereen is altijd tegen mij”). We willen dat jongeren en ouders maximaal zelf nadenken over hoe het verder moet na een incident.
hier om te bewerken.